Nieuws » Bas Koeten Racing verdedigt podiumplaats Gymkhana Grid

Nieuws | september

Bas Koeten Racing verdedigt podiumplaats Gymkhana Grid

Anderhalf jaar geleden, in december 2010, stond Bas Koeten Racing aan de start van één van de meest spectaculaire evenementen uit de historie van het team. Het team was als enige Europese team uitgenodigd om met de Nissan 350Z FlexFuel deel te nemen aan de eerste Gymkhana Grid competitie tijdens de Ken Block Invitational in Los Angeles. In samenwerking met onder meer biobrandstofproducent BioMCN en GUTTS werd deelname gerealiseerd op de Toyota Motor Speedway en de groen/witte Nissan ging op transport naar Amerika.

Coureur van dienst was niemand minder dan supertalent Kevin Abbring, sinds begin dit jaar voorzien van een felbegeerd contract bij Volkswagen Motorsport. In Los Angeles verraste Abbring iedereen door via een shootout competitie uiteindelijk met de BioMCN Nissan als derde te eindigen met ‘slechts’ 300 PK tegen vele kanonnen met ruim 500 PK. Op zondag 16 september gaat het team met twee Nissans de in 2010 in Los Angeles behaalde podiumplaats verdedigen op Circuit Park Zandvoort tijdens de eerste Nederlandse editie van Gymkhana Grid. Onze deelname aan Gymkhana Grid wordt mede mogelijk gemaakt door YMOR, DMACK Tyres, BioMCN, Jacobs Reclame, Van Wees Oil en Tocat Catering.

Gymkhana Grid racetrack

Gymkhana in Nederland!

Eerder dit jaar kondigden de organisatoren van het geslaagde evenement in Los Angeles een Europese serie van Gymkhana Grid aan. Eén van de locaties bleek Circuit Park Zandvoort te zijn. Ogenblikkelijk werd door Bas Koeten Racing contact gelegd tussen organisator en team om hernieuwde deelname te beklinken. Doelstelling is uiteraard verdediging van de podiumklassering uit 2010. Vanwege contractsverplichtingen met Volkswagen mag Kevin Abbring dit niet eigenhandig doen, dus gaat Bas Koeten Racing de strijd aan met Timo van der Marel. Net als Abbring maakt Van der Marel deel uit van de prestigieuze FIA Academy waarbij jong rallytalent wordt opgeleid volgens een uitgekiend programma.


Naast Timo van der Marel komt Jur van Ruiten in actie. Van Ruiten teert op een lange racecarrière, maar maakte enkele jaren geleden de overstap naar de rallysport. Samen met zijn vaste navigator Wim Koeten komt Van Ruiten sinds 2011 uit in een Nissan 350Z FlexFuel. Voor de persstunt van City Racing werden in 2011 dezelfde twee Nissans 350Z ingezet in de Rotterdamse haven (zie de foto’s). Coureurs Bas Koeten en Jur van Ruiten overwonnen hun vrees en gaven op een drijvend ponton, zonder barrières, een fantastische driftshow weg.

Op 16 september vindt de Hollandse editie van Gymkhana Grid plaats. Op de paddock van Circuit Park Zandvoort leggen de coureurs een vastgesteld parcours af waarbij de snelste tijd telt. Zowel behendigheid als snelheid zijn van doorslaggevend belang. Hierbij wordt opnieuw middels een shootout competitie bepaald welke piloot het eind oktober 2012 in Engeland tegen Gymkhana Master Ken Block himself mag opnemen in de finale.

Nissan 350Z FlexFuel

Enkele jaren geleden werd een prototype Nissan 350Z FlexFuel, geschikt om te rijden op BioMethanol, opgebouwd. Dit project is een samensmelting van belangen die gericht zijn op duurzame innovatie voor personenauto’s door ontwikkeling van aansprekende duurzame autosport initiatieven.Door de ruimte in de regelgeving, door het besluit van de KNAF om M85 als brandstof voor de 350Z Challenge toe te staan én de actieve rol van nieuwe cupsponsor BioMCN, Stichting GUTTS en Bas Koeten Racing ontstond de mogelijkheid om de 350Z Challenge in 2010 te laten starten op bio-methanol. Met deze beslissing heeft de Nederlandse autosport in de vorm van de 350Z Challenge een inspirerend initiatief dat laat zien dat de autosport een leidende rol kan nemen in de ontwikkeling van duurzame innovaties.

Gymkhana_Grid_-_2_-_Ken_Block_meets_the_Crew

De technologie is bewezen robuust, levert meer vermogen én reduceert de totale CO2 uitstoot met zo’n 70% en heeft de deelnemers van de Nissan 350Z Challenge overtuigend doen kiezen voor de FlexFuel technologie. Sinds begin 2012 rijden de deelnemers in de BioMCN 350Z Challenge op GEM-Fuel, een blend van Gasoline, Bio-Ethanol en Bio-Methanol.

Onze deelname aan Gymkhana Grid wordt mede mogelijk gemaakt door YMOR, DMACK Tyres, BioMCN, Jacobs Reclame, Van Wees Oil en Tocat Catering.

Monster_Energy_and_Ken_Block_present_Gymkhana_GRID_The_European_Gauntlet_poster_-_600_pixels