Nieuws » DeLorean DMC-12: Van filmster naar felle drifter

Nieuws | december

DeLorean DMC-12: Van filmster naar felle drifter

Eén van de meest iconische auto’s ter wereld: de DeLorean DMC-12. De meesten zullen ‘m kennen van de hoofdrol uit de Back to the Future-trilogie met Marty McFly (Michael J. Fox) en Doc Brown (Christopher Lloyd). Wat ons betreft is daar in Nederland een rol bijgekomen: die van 650 PK sterke, brute driftauto!

Speciaal voor Bernhard van Oranje werd in krap een half jaar een DeLorean omgebouwd. De deadline? Het Heineken F1 Dutch Grand Prix 2023 weekend op CM.com Circuit Zandvoort. Om precies te zijn: het voorprogramma van de Formule 1 van 25 tot en met 27 augustus.

Karakteristieken behouden

Bas Koeten: ‘In elk opzicht een uniek project! Het originele 130 pk V6 motorblok dat achterin lag, werd door de crew vakkundig gedemonteerd, en er werd voorin een BMW V8 motorblok met supercharger geplaatst. Het chassis hebben we aangepast om meer ruimte te creëren voor het nieuwe blok en de aandrijving. De body is vrijwel ongewijzigd om de auto het herkenbare uiterlijk te laten houden, een wolf in schaapskleren. Uiteraard mét behoud van de legendarische vleugeldeuren en de matte RVS uitstraling!’

Projectspecificaties:

  • BMW chassis als basis
  • Wielbasis ingekort
  • Achterkant verlengd
  • RVS bodypanelen van DeLorean op het stalen BMW chassis pas gemaakt
  • Rolkooi ingebouwd
  • Drift-onderstel met 70 graden stuurhoek
  • Limited slip differential
  • 650 PK supercharged BMW V8
  • Speciaal voor high speed drifting gebouwd

 

Bas: ‘Het project deed een beroep op al ons technisch inzicht en creativiteit. Doel was om binnen de deadline een technisch goede auto op te leveren. In de week van de Dutch Grand Prix kregen we op de woensdagavond van de organisatie tijd om te testen op een geheime locatie en dat ging boven verwachting goed! In het weekend gaven we met The Stig achter het stuur samen met een aantal professionele drifters een waanzinnige show voor dagelijks 105.000 man publiek. Kippenvel! Deze winter werken we verder aan dit icoon om de puntjes op de i te zetten om komend jaar meer demo’s te kunnen geven.’

‘Jullie zijn gek!’

Wij hebben intussen een staat van dienst met daarin bijzondere projecten. Om er een paar te noemen: de bouw van een zeer waardevolle replica van een Audi Quattro A2 rallyauto, 15 auto’s voor de Red Bull Caravan Race voor inzet tijdens de Verstappen Jumbo Familiedagen in 2018, de live-restauratie van een Cadillac Coupe de Ville in slechts 14 dagen op een festival in Abu Dhabi voor de sjeik in 2017. De DeLorean past natuurlijk perfect in dit rijtje. ‘Soms worden we voor gek verklaard, maar het lukt ons altijd. Bloed, zweet en tranen van geluk. Dus wat ons betreft voegen we daar in de komende jaren veel meer unieke projecten aan toe die voor anderen niet altijd voor de hand liggen’, lacht Bas.