Nieuws » Terugblik op seizoen 2023: ‘Een memorabel jaar? Absoluut!’

Nieuws | december

Terugblik op seizoen 2023: ‘Een memorabel jaar? Absoluut!’

Seizoen 2023 is ten einde: de winnaars zijn gehuldigd en de auto’s staan te wachten op hun uitgebreide preparatiebeurt om ze weer klaar te maken voor een volgend seizoen. Er zijn intussen ruim twintig jaar verstreken sinds de eerste race ooit van Bas Koeten Racing. Kan er wederom op een memorabel jaar teruggekeken worden? Absoluut!

Afgelopen maanden stonden onder meer de BMW M2 CS Racing Cup Benelux, Ford Fiesta Sprint Cup en Supercar Challenge en 24h Series in de agenda. Ook werd de DeLorean driftauto gepresenteerd tijdens het Formule 1 weekend op Zandvoort én hebben we een aantal Nederlandse junioren begeleid tijdens het eerste seizoen van NXT Gen Cup, het allereerste 100% elektrische toerwagenkampioenschap.

‘De mooiste beloning’

Bas Koeten: ‘We zijn enorm trots op de prestaties de we als team neerzetten. De drive om te presteren is groot en er wordt hard gewerkt door rijders en crew. Een raceweekend is intensief, maar afsluiten met podiumplekken, bekers en champagne is de mooiste beloning die er is. En dat is afgelopen seizoen zeer goed gelukt!’

De BMW M2 CS Racing Cup Benelux werd afgesloten met het hoogste podium voor Sen Roodenburg en Gianni van de Craats, Dante en Jop Rappange en Dirk Warmerdam op de tweede trede, en het drietal Senna van Soelen, Mark van der Aa en Leyton Fourie op positie 3. Voor Bas Koeten Racing de derde kampioenschapstitel op rij BMW M2’s! Esmee Kosterman sloot de Ford Fiesta Sprint Cup af met een overall overwinning in de laatste race van het seizoen, wat maakte dat zijn het kampioenschap eindigde op P3 overall. Stefan Barewijk stond in het eindklassement op plek 7, in de Gold Cup op P2.

In de Supercar Challenge eindigde Bas Barenbrug in de Porsche Cayman op plek 3 in Supersport divisie 2, en een kampioenschapstitel voor Laurens de Wit in de Audi TCR in in Supersport divisie 1!

Steile leercurve in dynamische omgeving

‘Talentontwikkeling is één van de kernwaarden binnen ons team en in elk kampioenschap waar we aan deelnemen, bieden we daarvoor alle mogelijkheden. Pupillen die we begeleid hebben in de Ford Fiesta’s, en een aantal daarna in BMW M2 CS Racing Cup Benelux, schoppen het mede daarom ver. In de Supercar Challenge werken we onder meer samen studenten van met Technova College Racing. De NXT Gen Cup heeft zelfs alleen maar juniordeelnemers’, voegt Bas toe.

Niet alleen coureurs krijgen de ruimte om te groeien, ook voor technici biedt deelname aan deze verscheidenheid aan kampioenschappen ruimte om te ontwikkelen. Jelle Koeten: ‘De monteurs werken in tweetallen: één ervaren monteur samen met een monteur die de fijne kneepjes van het vak nog moet leren. In de praktijk betekent dat een steile, maar zeer uitdagende leercurve in een dynamische omgeving. Daarbij vinden we het belangrijk dat crew elkaars werk controleert om foutmarges te verkleinen. Daarmee helpen we niet alleen de coureurs, maar ook de technici van de toekomst om een basis te leggen voor de rest van hun werkende leven.’

Tot slot, alvast vooruitlopend op het  komende seizoen: afgelopen week werd onze deelname aan 24h Dubai in januari 2024 bekend gemaakt. Hiervoor zijn inmiddels twee Porsche 992 GT3 Cup auto’s onderweg naar de haven in de Verenigde Arabische Emiraten. Jelle: ‘In seizoen 2023 namen we niet zoveel deel aan langeafstandsraces als we graag hadden gewild, in 2024 zetten we daar weer flink op in en daarvoor is de deelname met de Porsches aan 24h Dubai het startschot.’