Nieuws » Enerverend Porsche Supercup debuut voor Loek Hartog

Nieuws | september

Enerverend Porsche Supercup debuut voor Loek Hartog

Afgelopen weekend maakte Loek Hartog zijn debuut in de Porsche Mobil 1 Supercup op het circuit van Spa-Franchorchamps. De pas 16-jarige, uitkomend voor het team van Bas Koeten Racing in samenwerking met Molitor Racing Systems, heeft zijn potentie laten zien in een uiterst sterk veld.

Loek Hartog: “De vrije trainingen verliepen heel goed! Na 20 minuten kon ik zeer gemakkelijk de tijden van de kopgroep rijden wat resulteerde in een sterke P12 nadat ik een tijd op plaats 5 had gestaan. De Porsche Mobil 1 Supercup is op dit moment zeker een van de sterkste autosport competities in de wereld. 32 identieke Porsches stonden in het Formule 1 weekend op Spa aan de start. Een top 10 finish is hier dan ook echt niet iets waar je ontevreden over kan zijn.”

Op de zaterdag verliep de kwalificatie echter minder goed dan de training op vrijdag. Hartog vervolgt: “In de eerste kwalificatie ronde zette ik een goed rondje in elkaar tot ik me helaas verremde in de laatste chicane. Hiermee gooide ik een tijd weg die goed was geweest voor een top 10 klassering.”

Lastige uitgangspositie voor de race

Bas Koeten: “In het vervolg van de kwalificatie wist Loek zijn tijd uit het begin van de kwalificatie niet meer te verbeteren wat hem op een lastige uitgangspositie zette voor de race. Het was lastig om de grip van de baan te kunnen vinden doordat de condities significant anders waren dan op de vrijdag. Het rubber dat F2 en F3 op de baan achterlaten, spelen daar ook een rol bij. P22 in een veld van 32 auto’s was het resultaat, samen met Loek hadden we gehoopt dichtbij de top 10 te zitten.”

Op zondag reed Hartog een stabiele race waar hij 1 voor 1 plekken goed maakte. Na een goede start  knokte de Porsche Junior Recruit zich van de 22e startplaats naar de 18e positie. Loek Hartog: “17 auto’s zijn voor me geëindigd, waarvan zeker 10 professionele coureurs, 14 auto’s achter me. De race verliep niet helemaal op rolletjes. Nadat ik in de eerste ronde mijn karkas van de rechtervoorband stuk reed, maakte ik het mezelf een stukje moeilijker. De auto draaide niet meer in linkerbochten wat mij een hoop snelheid kostte. Echter heb ik onwijs genoten van de gevechten die ik heb gehad en de fans rondom de baan! Qua prestatie is het absoluut niet het debuut waar ik op gehoopt had, maar ik ben er vrij zeker van dat mijn tijd in de Supercup nog wel komt. Het was een unieke kans om tijdens het F1 weekend op Spa-Francorchamps even aan deze competitie te ruiken en ik heb echt enorm veel geleerd.”

De eerste stap in internationale autosport

De komende drie weken zullen volledig in het teken staan van de laatste twee weekends in het Porsche Carrera Cup Benelux kampioenschap. Twee wedstrijdweekends staan nog op de kalender, namelijk tijdens het DTM weekend op de Nürburgring en het Blancpain GT weekend in Barcelona. Momenteel staat Loek Hartog op P3 in het kampioenschap, maar de titel is nog binnen bereik.

Hartog besluit: “Mijn deelname aan de Porsche Mobil 1 Supercup is te danken aan mijn vaste partners Korton, Hogenhouck en Porsche Centrum Amsterdam. Voor het weekend sloten Gräper Automotive, Grand Prix Radio, The Society Shop, Slade Shipping en Autosport Insurance daarbij aan. Ook het team van Bas Koeten Racing heeft een enorme bijdrage heeft geleverd in het waarmaken van mijn eerste stap in de internationale autosport wereld. Ik ben ze stuk-voor-stuk oprecht erkentelijk dat dit mogelijk gemaakt kon worden.”